Стефановић: Три лекара вратила се из Босилеграда у Бугарску

Три особе које су дошле из Бугарске и без дозволе вршиле лекарске прегледе у Босилеграду, након разговора у полицији пуштени су и они су се својим возилима вратили у Бугарску, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Они су, каже министар, у изјавама рекли да немају никакве примедбе на поступање полиције, која је “врло коректно” са њима разговарала, док, Стефановић каже да је иницијални акт за њихову проверу стигао од здравствене инспекције из Ниша, која је, на основу пријаве коју је имала, да се одређена лица налазе на територији наше земље и да врше здравствене прегледе без икакве дозволе, позвала полицију да утврди о чему се ради.

“Радило се о тројици, нисмо сигурни да ли се ради о лекарима, јер нисмо имали надлежности да проверавамо такву врсту њихових акредитива, али они су свакако дошли на територију наше Републике да врше лекарске прегледе становништва. Пошто нису имали никакву дозволу, полиција их је позвала у полицијску станицу, да им утврди идентитет, да бисмо знали ко су људи који нам се крећу земљом и врше здравствене услуге без икакве дозволе”, рекао је Стефановић новинарима.

Сматра да није могуће да то неко уради на територији друге земље без сагласности те земље, без одређених дозвола, без уговора са здравственим установама, а да су они, након разговора у полицији, пуштени и својим возилима су се вратили у Бугарску

“Дакле, немамо никакву жељу да било коме нанесемо било какву штету, исто тако се надамо да ће сви они који долазе у Србију поштовати наше законе. Немогуће је да дођете у Србију и да се понашате како хоћете. У Србији понашајте се у складу са њеним законима и никаквих проблема нема”, рекао је министар.

Три бугарска лекара на позив Удружења грађана Културно- информативног центра (КИЦ) бугарске националне мањине у Босилеграду обављала су лекарске прегледе, а надлежни органи Србије су, у законски спроведеном поступку, утврдили да наведени КИЦ није овлашћен да организује лекарске прегледе становништва као и да су лекарски прегледи вршени без сагласности Министарства здравља, односно Лекарске коморе Србије.

Извор: Танјуг