Стефановић: Учинићемо све да појачаним контролама сачувамо што више живота

07

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић обишао је ноћас четири локације од укупно 104 у Београду на којима је полиција појачано контролисала саобраћај, пре свега кроз алкотестирање возача, мерења брзине кретања аутомобила, али и санкционисање других саобраћајних преступа.

Само током претходне ноћи у Београду  укупно  је откривен и санкционисан 371 прекршај, 178 особа у алкохолисаном стању (79 до 0,50 промила, 99 преко 0,50 промила), задржано је  њих 14, док је 81 особа прекорачила  брзину кретања. Осталих прекршаја је било 112, а ухапшено је и једна особа по потерници.

Током обиласка више пунктова и припадника саобраћајне полиције министар Стефановић је истакао да је циљ оваквих акција да возаче упозоре и подсете да се понашају одговорно и озбиљно.

06

„Важно нам је да пошаљемо поруку да током децембра месеца, као и током новогодишњих и божићних празника, саобраћајна полиција неће дозволити кршење закона и учинићемо све да појачаним контролама сачувамо што више живота. Ако погледамо последњих 10 година, број страдалих у саобраћајним незгодама у Београду се двоструко смањио, али то и даље није довољно. Ми желимо да постигнемо још боље резултате“ рекао је Стефановић.

Министар полиције је истакао да ове године ниједно дете није страдало у зони школа, а да полиција жели да смањи и укупан број страдалих у саобраћају, за шта је, како је додао, неопходно да сви заједно будемо одговорнији.

01

„Направићемо боље резултате само ако људи не конзумирају алкохол када седају за волан, поштују ограничења брзине, али и друге прописе“ поручио је Стефановић.

Он је додао да ће припадници саобраћајне полиције током целог месеца спроводити овакве акције на различитим локацијама у Београду, али и у читавој Србији.

09

„Хоћемо да замолимо све људе који управљају моторним возилима, али и остале учеснике у сабраћају, да поведу рачуна и током децембра, али и у наредним месецима како би забележили рекордно мали број страдалих на путевима“ апеловао је министар.

Стефановић је рекао да ће припадници полиције поред репресивних мера, наставити и са превентивним.

05

„Ту пре свега мислим на едукације, почев од најмлађих у школама, па до најстаријих возача, кроз указивање шта су најчешћи прекршаји и оно што су највеће опасности, како би поправили статистику која јесте боља, али није довољно добра“ закључио је Стефановић.

Извор: Министарство унутрашњих послова