Стефановић: У Србију дневно пристиже око 4.000 избеглица

forum-eu-velika1

Прецизирајући да је током ове године у односу на претходну откривено 20 пута више ирегуларних миграната, Небојша Стефановић је указао да, у последњих неколико недеља, у Србију дневно пристиже око 4.000 избеглица, што је два до три пута мање него раније.

„Две трећине свих миграната који су током ове године прошли кроз Србију били су мушкарци, док је малолетних лица било око 150.000. Највећи број миграната је из Сирије и Авганистана, али готово сви они не желе да затраже азил у Србији. У прилог томе говори и чињеница да је свега 15 њих чекало законску процедуру и добило азил у нашој земљи“ објаснио је Стефановић.

Српски министар полиције је рекао да су кључна питања да ли Европа прави разлику између миграната који имају право да затраже азил у ЕУ и оних који на то немају право.

„Шта радимо са лицима која немају право да затраже азил у ЕУ. Да ли их заустављамо, јер ако немају право да затраже азил онда се систем ефикасног азила на њих не може применити. Како их враћамо и где их враћамо, пошто неки од њих тврде да су угртожени и како успостављамо ту врсту контроле“ упитао је Стефановић учеснике Министарског форума „ЕУ – Западни Балкан“.

Стефановић је истакао да Србија уложе максималмне напоре да све мигранте фотографише, да им узме отиске прстију и пуне биометријске податке.

„Једно од питања је шта је са базама података са којима те податке можемо да упоредимо. Ми сарађујемо са Фронтексом, Европолом и Интерполом, али су нам потребни бржи одговори на информације да ли лице које скенирамо можемо да упоредимо са базама података у року од неколико минута“, рекао је Стефановић.

Српски министар полиције је упозорио да напади у Паризу и трагедија која се тамо догодила показују да морамо бити спремни на још чвршћу и бољу сарадњу у сузбијању шверца оружја, људи и пресецање терористичких токова који на тај начин могу да настану.

Истакавши да је потребно да се мигранти региструју већ у Грчкој, како би потенцијални терористи могли на време да се изолују, Стефановић је указао да је управо размена података, у смислу превенције, важна, посебно када је реч о људима који касније могу бити терористичка претња за Европу.

Према његовим речима јачање капацитета полиције у препознавању и борби против оних који су учиниоци најтежих кривичних дела, не само потенцијалних терориста, већ и особа које су у Сирији или другим државама починила кривична дела против човечности или тешке ратне злочине, а који данас, кријући се у избегличким колонама, покушавају да се инфилтрирају у Европу, од изузетне је важности.

„Уколико бисмо могли да пратимо њихово кретање, утврдимо у које су земље отишли, наш рад би био далеко ефикаснији“, нагласио је министар Стефановић истакавши да акценат, пре свега, мора бити стављен на превентивни рад, кроз прикупљање и размену података.

Извор: Министарство унутрашњих послова