Стефановић: Циљ превентивна деjства и мере

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе вечерас да су циљ увођења ванредне ситуациjе на териториjи Србиjе превентивна деjства и мере.

“Желимо да омогућимо државним органима да брзо и ефикасно изађу у помоћ грађанима уколико то буде потребно”, рекао jе Стефановић за Пинк.

Oн jе навео да ће се у наредна 24 сата интезивно пратити ситуациjа зато што jош увек нису потпуно jасне прогнозе Хидрометоролошког завода.

Према његовим речима, време се мења буквално из сата у сат и од количине падавина зависиће и ситуациjа на терену.

Kако jе рекао, видеће се пре свега сливови Mораве, Tимока и Ибра.

“Видећемо да ли ће и даље бити опасности од изливања ових река и наравно пратићемо ситуациjу са довољним броjем снага”, рекао jе Стефановић.

На питање где jе наjкритичниjе, он jе истакао да су то и даље оне општине коjе  су и пре неколико дана имале поплаве пре свега Чачак и Лучани.

Наводећи да се прати и ситуациjа у Новом Пазару, он jе истакао да су воjска и полоциjа већ на терену и то готово 1.000 припадника воjске и полициjе.

“Упутићемо значаjно поjачање тим снагама пратећи ситуациjу из сата у сат и очекуjем да ћемо током сутрашњег дана имати jош jедну седницу Републичког штаба за ванредне ситуациjе на коjоj ћемо донети нове мере уколико то буде потребно односно координирати све активности свих снага на терену”, рекао jе Стефановић.

Oн jе истакао да се у овоj ситуациjи припрамаjу све снаге за брзо реаговање оцењуjући да jе важно да народ види да су фактички сви – jединице полициjе и воjске на терену, да су заjедно са људима.

“Oчекуjемо од свих људи коjи се ангажуjу на терену да буду максимално свесни ситуациjе, посвећени борби за сваки људски живот уколико дође до изливања, али наравно и у заштита кућа и имовине”, рекао jе Стефановић.

Према његовим речима, због тога ће у наредним наредних дана бити ангажована додатна механизациjа, постављени додатни бедеми све где буеде потребвно да би се спречило изливање из корита.

Стефановић, коjи jе и функционер Српске напредне странке, рекао jе да та странка на инициjативу лидера Aлександра Вучића неће имати митинге и неће учествовати у било каквим кампањиским активностима jер им jе важно да покажу да jе брига о људима броj jедан и да jе то наjважниjа ствар на свету.

“Не интересуjе нас било каква кампања док треба да спашавамо људске животе”, рекао jе Стефановић  додаjући да ће разговарати о наставку свих активности када се се заврши ванредна ситуациjа.

Извор: Танјуг