Стефановић: Ђиласову власт обележиле озбиљне афере

Функционер СНС и председник Градског одбора те странке Небојша Стефановић упозорио је данас да је десетогодишње бављење политиком Драгана Ђиласа, од којих је шест година провео на функцији градоначелника, обележен озбиљним аферама, а све у циљу отваривања личне користи и профита за своје фирме.

Стефановић је гостујући на Пинку истакао да у његовим речима и порукама његових колега у вези са активностима опозиције, која је подржала кандидатуру Ђиласа за градоначелника на предстојећим београдским изборима, нема никакве мржње или агресије, што им се, како је рекао, често спочитава.

“Апсолутно не, нека се кандидују и Ђилас и (Саша) Јанковић и (Александар) Шапић”. Само страхује шта ће се догодити ако се они врати с обзиром на то да њима власт значи само лични интерес и стварање огромних профита са своје фирме”, навео је Стефановић који је потпредседник српске владе и министар унутрашњих послова..

Подсећајући на низ афера које су обележиле мандат Ђиласа на месту градоначелника, Стефановић је поменуо само неке, јер их је, додао је, било много.

Анализирајући шта је урађено за време Ђиласовог мандата, а шта у време мандата СНС, Стефановић је изнео податак да је на пример за шест година мандата бившег градоначелника број деце у вртићима повећан за 6.000, а да је за знатно краће време власти напредњака број деце повећан на више 14.000.

Стефановић је истакао да су директори градских предузећа, који су добијали налоге директно од Ђиласа, систематски уништавали једно по једно градско предузеће, те подсетио и да је дуг који је оставио бивши градоначелник на крају свог мандата у градској каси износио 1,2 милијарди евра.

У тим предузећима, додао је, у то време није могао да се запосли нико ко није био члан ДС.

Не зна се које су фирме више уништене.

“То су ствари које нису личне и ту нема острашћености. Остављен је дуг према пензионерима трудницама, породиљама и социјално угроженим грађанима. Сви ти дугови измирени су мандату СНС”, навео је Стефановић.

Говорећи о највећим промашајима Ђиласове политике, као што су подземни контејнери, Пионирски град или Булевар Револуције, Стефановић је рекао да нису у питању само лоши послови, већ пре свега бахатост и огроман број афера.

Истакао је и да је Ђилас за време док је био градоначелник за своје приватне фирме остварио велике профите, између осталог, и послујући са РТС-ом тако што им је продавао секунде и куповао и продавао емисије.

“Лично сам тражио 2010. да ми дају информације како су вршене те исплате између фирме Ђиласа и РТС и никада их нисам добио. Каква је то транспарентност”, запитао је Стефановић.

Напоменуо је и да власт на челу са Ђиласом није водила рачуна ни о инвестицијама ни о грађанима Београда. Зато је, каже, уверен да Београђани и људи у Србији добро знају ко су Ђилас, Јанковић и Шапић.

Стефановић је подсетио и да су Јанковић и Родољуб Шабић, на пример, 2011. седели на конференцији за новинаре на којој је представљен извештај о стању медија у Србији, а који је тада представила Верица Бараћ, једна од ретких која је, како је рекао, имала храброст да гласно говори истину.

Тај извештај који је, како каже, представљен на конференцији на којој су били и Јанковић и Шабић, између осталог, каже да је тадашњи Савет за борбу против корупције утврдио да се над медијима у Србији врши “велики притисак, те да је над њима успостављена поптуна контрола”.

А сада нам, навео је Стефановић, Јанковић прича о Ђиласу као људској громади, који ће вратити демократију.

Све њих, каже Стефановић, везују искључиво лични интереси који се каже нада да Београђани умеју да процењују ко је шта урадио за њих и за Београд.

Извор: Танјуг