Стефановић: 37 особа саслушано у истрази о пронађеном оружју

У малој области, недалеко од куће премијера Александра Вучића, у дану проналаска оружја и два дана пре тога, нашло се 97 безбедносно интересантих лица, каже за РТС министар полиције Небојша Стефановић. Саслушано је 37 лица и ником није одређен притвор, каже министар. Премијер страхује да је потенцијална мета био његов брат Андреј, додаје министар.

Небојша Стефановић је рекао да се у пречнику од једног километра у делу села Раковица–Јајинци–Јелезовац, у дану проналаска арсенала оружја и два дана пре тога, нашло 97 безбедносно интересантних лица високог нивоа, што је, каже, много неуобичајено.

“Не могу да верујем да људи мисле да је то случајно и да смо случајно нашли ‘зољу’, две бомбе и 150 метака са панцирном муницијом. Имамо информације која су то лица, ради се интензивно”, напоменуо је министар полиције гостујући у Дневнику РТС-а.

Стефановић истиче да је саслушано 37 лица и да ником од њих није одређено задржавање, а како примећује, виде су трагови озбиљног професионализма.

Према његовим речима, током 2012. године је против неких од 97 лица била вођена истрага јер су били осумњичени за покушај убиства неких од припадника највиших државних институција.

“Ради се иначе о пуцачима, како се то каже жаргонски, односно о људима који су у криминогеној средини познати као извршиоци тешких кривичних дела или осумњичени за извршење тешких кривичних дела”, истиче министар.

Полиција је установила, каже Стефановић, да нека од лица користе мобилне телефоне људи који раде у компанијама блиским држави.

“Не могу да кажем са сигурношћу да ћемо уопште доћи до свих релевантних података у вези са овим, мада је све урађено веома професионално, али могу да кажем да ћемо се борити и учинити све да разоткријемо позадину овог случаја”, напомиње министар.

“Премијер страхује да је мета био његов брат Андреј” 

Све безбедносне службе које су радиле психолошки профил премијера, каже Стефановић, могу да потврде да су премијер и његов брат Андреј један другоме слаба тачка, што је, каже, и њихова једина слаба тачка.

Премијер Вучић страхује, како каже министар, да је можда потенцијална мета био управо његов рођени брат Андреј.

Министар полиције каже да Александра Вучића познаје 20 година и у току којих су, како каже, били врло блиски.

“Ја сам овде не да бих градио каријеру, већ сам овде да бих му помогао. За ових 20 дана нисам видео Вучића да је у оваквом стању у каквом је у последња два дана. Знате да он није неко ко се плаши да уђе у борбу, ко се плаши за свој живот”, напомиње Стефановић.

Када је реч о писању Вечерњих новости да ће се Вучић повући са чела Бироа за координацију служби безбедности, Стефановић је рекао да не зна како су људи из Новости дошли до тих информација.

“Ипак се надамо да ћемо превазићи ситуацију. Нећемо одустати, борићемо се свим средствима и видећемо како ће се завршити”, истиче Стефановић.

Извор: РТС