Стефановић: Oд почетка године око 200.000 људи ушло у Србиjу

stefanovic-ditrman-velika2

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе да jе од почетка године до сада око 200.000 људи ушло у Србиjу, да jе од тога регистровано више од 180.000, а да jе данас пре подне у н ашеу земљу ушло око 600 људи и они су упућени у прихватне центре.

Стефановић jе у Jутарњем програму TВ Пинк указао на благо повећање броjа миграната коjи се стабилизовао на између 4.000 и 5.000 људи дневно и да jе око 540 особа изразило намеру да започне процедуру за азил у Србиjи од почетка године.

Поводом данашњег Петог Београдског безбедносног форума, посвећеног теми “Mоже ли Eвропа редефинисати себе?”, Стефановић jе рекао да jе потребно сагледати будућност, шта ће се дешавати за шест месеци, годину или пет година и колико дуго Eвропа може да трпи оволику миграциjу људи.

Mинистар унутрашњих послова jе истакао да се Србиjа понаша као организована држава и да ниjедном од миграната ништа не недостаjе  и да ниjе имао никакву неприjатност у Србиjи.

Стефановић jе наjавио да се ради на проширењу капацитета и повећању колективног смештаjа, односно прихватног центра у Kрњачи, у Београду.

“Спремамо се за зиму”, рекао jе Стефановић и додао да jе изграђен нови центар на северу у Воjводини и да се поjачаваjу капацитети код Суботице, у Сомбору и код Шида.

“Не можемо примити у Србиjу 100.000 људи. Просто, немамо их где”, рекао jе Стефановић и додао да то зна западна Eвропа и да Србиjа чека да се пронађе решење.

На питање о претњама Хрватске о херметичком затварању границе, Стефановић jе одговорио да jе то “шупља претња” и да Србиjа од Хрватске слуша у последњих неколико месеци оно што не би очекивала од државе чланице EУ.

Стефановић jе додао да jе Србиjа у спору са Хрватском показала да jе у праву, а да се EУ не сналази наjбоље у овоj кризи.

Предлог – са покраjинским и локалним и републички избори

Стефановић jе изjавиои да jе премиjеру Aлександру Вучићу предложио да размишли о томе да у jедном дану буду одржани избори на свим нивоима – републички, покраjински и локални. Стефановић jе рекао да би председник покраjинске владе Боjан Паjтић, коjи jе и лидер Демократске странке, требало да распише изборе у Воjводини и да “идемо на све те изборе заjедно”. Стефановић jе, такође, оценио да институциjа председника Републике добро функционише.

Поводом постављања камена темељца у недељу за проjекат “Београд на води” и демонстрациjа на улицама и тврдњи из ДС да су припадници полициjе ушли у просториjе Градског одбора ДС, Стефановић jе нагласио да том приликом ниjе било никаквог претреса.

Држава jе забележила после много година, према извештаjу Светске банке, раст од 0,5 одсто и изашла из рецесиjе, а броj незапослених jе смањен за 44.000, што одређене опозиционе странке, односно ДС, не могу да поднесу, навео jе Стефановић. “Полицаjац jе ушао у зграду, пришао портиру, питао, то се види и на снимку коjи jе обjавила ДС, извините, да ли ће испред ове зграде бити неког окупљања, да би смо знали да преусмеримо саобраћаj”, рекао jе Стефановић и додао да, иначе, ДС ниjе уредно приjавила скуп.

Извор: Пинк