Стефановић: Oчекуjем jасан став од Eвропе, Србиjа спремна да сарађуjе

spolja

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да од Eвропе очекуjе jасне ставове о томе коjе све мигранте и држављане желе да приме на своjу териториjу, како то не би био проблем Србиjе и како наша земља не би била та коjа нешто хоће или неће.

Србиjа jе на решавању тог питања спремна да сарађуjе са свим државама и међународним институциjама, поручио jе Стефановић, а наводи се у саопштењу министарства.

Mинистар Стефановић jе приликом обиласка 20 српских полицаjаца коjи више од две недеље чуваjу македонско-грчку границу, рекао да српска полициjа заjедно са колегама из Mакедониjе жели да успостави нормалан транзит и регистрациjу.

Стефановић, коjи jе Прихватни центар Виноjуг у Ђевђелиjи обишао са македонским министром унутрашњих послова  Oливером Спасовским, рекао jе и да ће Србиjа на бољоj регистрациjи миграната радити и са другим државама у региону.

“Интересуjе нас да успоставимо квалитетан систем узимања биометриjских података и да то буде jединствен систем, а не да свака земља у таj процес улази поjединачно. Tакође, желимо да успоставимо jош боље и што хуманиjе услове за мигранте коjи имаjу право да затраже азил у државама Eвропске униjе”, рекао jе Стефановић.

 Oн jе додао да Србиjа и Mакедониjа имаjу важну улогу у транзиту миграната и да jе свима jасно да ово ниjе само европски проблем, већ и светски.

“Oгроман броj миграната коjи су прошли кроз наше земље у претходних годину дана, више од 600.000 људи коjе смо успели да региструjемо, показуjе да ово ниjе нешто што ће брзо проћи. Нажалост, на пролеће можемо да очекуjемо већи броj миграната него што jе то тренутно, кад дневно прође од 2.500 до 3.500 миграната. Са тим броjем људи, уз напоре, можемо да изађемо на краj, али се плашим да ће таj броj поново порасти на девет или десет хиљада, као што jе било пре неколико месеци”, нагласио jе Стефановић.

 Српски министар полициjе jе са македонским колегом Спасовским данас разговарао и о унапређењу сарадње у заштити наших држава од потенциjалних терористичких изазова на мигрантскоj рути.

 “Република Србиjа jе потпуно спремна на ту врсту сарадње као и да наше jединице за борбу против тероризма и специjалне jединице буду укључене да спрече сваку врсту изазова. За то jе важна добра и правовремена сарадња. Mи тренутно годишње разменимо више 1.300 оперативних информациjа, али када постоjи добра воља и жеља  да напредуjемо, мислим да сарадња може додатно да се унапреди” истакао jе Стефановић.

Mинистар се на краjу посете захвалио колеги Спасовском на гостопримству у име 20 српских полицаjаца и том приликом jе истакао да MУП Србиjе своjим напорним радом показуjе да хоће да помогне.

Извор: Танјуг