У Охриду потписан Меморандум о разумевању и сарадњи у области заштите граница

040915-Memorandum-Ohrid1v

Министри унутрашњих послова Републике Србије, Савезне Републике Аустрије, Мађарске и Републике Македоније потписали су данас у Охриду Меморандум о разумевању и сарадњи у области заштите граница којим је предвиђено организовања заједничких мешовитих патрола и истражних тимова полиција земаља потписница.

Како је предвиђено Меморандумом, заједничке мешовите патроле биће распоређене на српско – мађарској, српско – македонској и македонско – грчкој граници, а циљ је да се кроз појачану контролу границе сузбију кривична дела кријумчарења људи и илегалног преласка државне границе.

Меморандум су потписали министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Аустрије Јохана Микл Лајтнер, заменик државног секретара за ЕУ и међународне односе Министарства унутрашњих послова Мађарске Кристина Берта и министар унутрашњих послова Републике Македоније Митко Чавков.

По потписивању Меморандума, министар Стефановић, истакао је да је тај документ мали, али јасан корак који показује да земље потписнице желе да учине све што могу да постану део глобалног и сврсисходног решења за драматично повећање броја избеглица.

Стефановић је указао да је неопходно да Европска унија што пре пронађе свеобухватно и целовито решење, а не оно које ће парцијелно задовољити једну, две или три државе.

„Иако Србије није чланице Европске уније, наша држава, као одговорна земља, спремна је да преузме свој део обавеза у решавању ове кризе, да преузме један број миграната који би дошао у нашу земљу. Спремни смо да наставимо да будемо добар домаћин и да са свим европским државама радимо на проналаску свеобухватног решења“, рекао је Стефановић.

Министар је нагласио да Грчка, Македонија, Србија и Мађарска искључиво земље транзита и да није реално очекивати да поднесу највећи терет миграција и да, фактички, све што се дешава постане проблем тих земаља.

„Ово је проблем Европе , не само земаља чланица, већ читаве Европе која треба да покаже шта су европске вредности, шта је европски пут и да то не заборави када доноси различите мере“, рекао је Стефановић и додао да Србија очекује конкретну финансијску помоћ, али и помоћ у другим средствима како би ефикасно и хумано прихватила ове људе.

040915-Memorandum-Ohrid6v

У прилог тврдњи да се Србија суочава са јачим приливом миграната и избеглица из ратом захваћених подручја, Стефановић је навео да је само у првих осам месеци ове године у Србији регистровано више од 120. 000 миграната.

„Србија води жестоку борбу против шверца људи и од почетка године ухаписли смо више од 850 људи због сумње да су починили ова кривична дела. Јасно смо показали искрену намеру да зауставимо овакву врсту криминала и недозволимо експлоатацију избеглица, који су тешком муком због рата у њиховим земљама натерани да дођу у европске земље“, поручио је Стефановић.

„Колико је повећан њихов прилив, пре свега из Сирије и Авганистана, најбоље говори податак да смо током првих осам месеци ове године открили скоро пет пута више ирегуларних миграната него током целе прошле године. Само приликом незаконитог преласка државне границе ухватили смо 28.641 особу“, прецизирао је министар полиције.

Стефановић је истакао да је Србија досадашњим односом према мигрантима јасно показали да јој је стало да се што хуманије и солидарније дође до плана који ће омогућити избеглицама нормалнији живот.

Имајући у виду вишеструки пораст изражених намера за тражење азила у Србији, како је објаснио Стефановић, Министарство унутрашњих послова је у циљу унапређења функционисања система азила, пре свега из безбедносних разлога и бојазни да се међу тражиоцима азила могу наћи припадници терористичких група, отпочело са дигиталним дактилоскопирањем тражилаца азила, издавањем потврда о израженој намери да лице тражи азил у Србији и регистрацијом лица која су смештена у центрима за азил.

Стефановић је додао да су и појачане активности на улазним тачкама у Републику Србију, пре свега на српско-македонској граници, где су ангажоване додатне полицијске снаге и опрема.

„На том делу државне границе регистрован је највећи број ирегуларних прелазака на улазу у Србију, а велику помоћ имамо и од колега из немачке, аустријске и мађарске полиције и зато им се овом приликом захваљујем“, рекао је српски министар полиције.

Према његовим речима, појачане су и активности на државној граници са Мађарском која представља главну излазну тачку миграната са територије Србије.

„Новонастала ситуација проблем је свих нас и само заједнички можемо избећи катастрофалне последице, а уједно сачувати људско достојанство избеглица, који су се одлучили да напусте своје домове у потрази за миром и бољи животом. Морамо бити солидарни, јер ово није проблем једне државе, већ читаве Европске уније“, закључио је Стефановић.

Извор: Министарство унутрашњих послова