Стефановић и Сијарто разговарали о унапређењу сарадње Србије и Мађарске

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић састао се данас у Минску, на маргинама самита Централно-европске иницијативе, са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом са којим је разговарао о унапређењу сарадње две земље.

Тема састанка била је и модернизација пруге између Београда и Будимпеште која ће, како су се сложила двојица министара, убрзати превоз људи и робе, али и унапредити економску сарадњу Србије и Мађарске.

Потпредседник Стефановић и министар Сијарто су разговарали и о могућностима отварања нових граничних прелаза који би олакшали кретање грађана који живе у пограничним деловима Србије и Мађарске и прелазак из једне у другу државу.

Шеф дипломатије Мађарске похвалио је напоре које Србија улаже у процесу приближавања Европској унији и потврдио подршку Мађарске европским интеграцијама наше земље.

Извор: Министарство унутрашњих послова

Србија у сарадњи са другим државама, интензивно и посвећено ради на одржавању безбедности

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић учествовао је данас у Минску на самиту Централно–европске иницијативе на коме је разговарано о различитим инфраструктурним и енергетским пројектима који ће допринети бољем економском развоју земаља ове инцијативе.

„Пројекат попут модернизације железничке пруге од Београда до Будимпеште, који је важан за Републику Србију, од велике је користи и државама централне Европе. Овај пројекат, којим ће се путовање од луке Пиреј у Грчкој до земaља централне и западне Европе смањити за 18 дана, допринеће напретку економије и побољшању дуинг-бизнис потенцијала свих наших држава“, рекао је потпредседник Владе Републике Србије.

Министар Стефановић је указао да је на самиту било речи и о безбедности, ефикаснијој контроли мигрантске кризе и мерама које Република Србија предузима на овом пољу.

„Разговарали смо и о мерама које Република Србија предузима у борби против тероризма и екстремизма нарочито сада када се, после победе савезника у Сирији и Ираку, може очекивати да један део џихадиста одабeре Европу као своју следећу дестинацију“, рекао је Стефановић.

Према речима министра, Србија у сарадњи са другим државама, интензивно и посвећено ради на одржавању безбедности.

„Учимо једни од других, размењујемо информације и радимо на томе да Република Србија буде земља у којој ће претња бити минимална и у којој  ће безбедносне снаге имати довољно ефикасне одговоре на све изазове. Размењујемо информације са колегама из земаља у окружењу, али и другим државама како би грађани Србије били потпуно заштићени“, истакао је Стефановић.

Министар је закључио да је Србија вољна да настави сарадњу у оквиру Централно-европске иницијативе и да допринесе регионалним пројектима и пројектима на нивоу Европе који могу унапредити и нашу економију, како би се обезбедио бољи живот за све људе у Србији.

Извор: Министарство унутрашњих послова

Стефановић: Боримо се за наш град, за нашу земљу, за сваку улицу

Покрет социјалиста (ПС) спреман је за локалне изборе у Београду и на њих ће изаћи са Српском напредном странком (СНС), изјавио је данас председник ПС-а Александар Вулин.

Вулин је захвалио Вучићу на годинама заједничке борбе, истичући да су две странке увек делиле веру у бољу Србију за коју вреди живети и у град Београд за који се вреди борити.

”Ми ћемо на изборе са СНС-ом изаћи да победимо и одбранимо слободну, војно-неутралну и независну Србију””, поручио је Вулин.

Скупу је присуствовао и члан Председништва СНС и председник Градског одбора СНС Небојша Стефановић, који је коалиционим партнерима поручио да од њих очекује да се на изборима у престоници боре у складу са страначким слоганом ””борбена левица”.

”Александар Вучић је покренуо велики пројекат оздрављења земље како бисмо могли да повећамо плате и пензије, градимо станове… Почели смо радимо ствари због којих ће људи бити поносни што живе у овој земљи, а то неко хоће да заустави. Зато вас молим да будемо чврсти не само на овим изборима већ да се увек боримо за наш град, за нашу земљу, за сваку улицу””, казао је Стефановић.

Он је рекао да је у последње три и по године у Београду изграђено више од 500 км водоводне и канализационе мреже, урађени домови здравља, болнице, школе, центри за пензионери, фасаде, отворена многа радна места.

”Веома нам је важно да у Лазаревцу, Обреновцу, Сопоту, Гроцкој, Барајеву буду једнако задовољни као они који живе у Новом Београду, Старом граду, Врачару или Земуну. Важно да у сваком делу града виде перспективу. Не говорим да је све иделано и завршено, много тога је пред нама””, истакао је Стефановић.

Извор: Танјуг

Стефановић разговарао са представницима Независног синдиката полиције

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас са представницима Независног синдиката полиције о конкретним начинима решавања кључних питања с циљем побољшања материјалног положаја, услова рада и регулисања радно- правног статуса запослених у Министарству унутрашњих послова.

Стефановић је на почетку састанка потврдио да ће до краја године запослени у МУП-у добити једнократну исплату у износу од 10.000 динара.

“Очекујемо да ће до краја следеће недеље на седници Скупштине бити усвојене измене закона које ће то омогућити и тада ће наше службе аутоматски кренути са исплатом како би запослени овај новац добили пре Нове године” навео је Стефановић.

Представници Синдиката оценили су као добру вест и то што се министар Стефановић изборио, заједно са министром одбране Александром Вулином и директором Безбедносно-информативне агенције Братиславом Гашићем, и за повећање плата од 10 одсто у безбедносном сектору почев од јануара.

„Када је реч о новогодишњим честиткама за децу запослених, лично сам иницирао ту тему на седници Владе и подаци о броју деце, која имају право на то, већ су достављени Министарству финансија. Чека се заједнички став Владе, по којем ће Министарство унутрашњих послова поступати“ рекао је Стефановић.

На састанку је констатовано и шта је све од униформи пристигло за Жандармерију, Интервентну јединицу полиције, граничну полицију, као и да би ускоро требало да стигну нове униформе за редовни састав полиције.

Једна од тема била су и одела за полицијске службенике који раде у цивилу, а договорено је и да се оформи радна група од представника Министарства и синдиката која би у најкраћем року направила предлог новог правилника који регулише ову област.

„С обзиром да нам колективни уговор истиче у марту, ми смо иницирали да се изврши његово анексирање, односно да се продужи рок важења постојећег уговора на још шест месеци, како би сачекали доношење измена Закона о полицији и да би нови уговор био усклађен са тим изменама“ рекао је Велимир Лукић, председавајући Председништва Независног синдиката полиције.

Представници Синдиката су такође предложили да се сва спорна питања по различитим основама, када год је то могуће, споразумно решавају, као и да се размотри активнија улога Комисије за мирно решавање спорова.

Лукић је истакао и да је синдикат покренуо иницијативу да се уведе лична одговорност оних старешина које не примењују процедуре и правила, прописана од стране Министарства, а која се тичу прековременог рада и прерасподеле радног времена.

На састанку је договорено и да ће се заједничким радом Министарства и синдиката радити на подизању одговорности старешина како би радно- правни статус запослених био регулисан на прави начин.

Одржана конститутивна седница Националног савета за спречавање негативних појава у спорту

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић присуствовао је данас конститутивној седници Националног савета за спречавање негативних појава у спорту.

„Данас смо имали конститутивну седницу Савета за спречавање негативних појава у спорту који треба да да одговоре на нека питања која муче наше друштво већ извесно време. Кроз пет радних група, у којима се налазе стручне институције и стручни појединци из тих институција, желимо да дамо одговор државе, која жели да најважнија вест буде да наши репрезентативци и спортисти узимају медаље и да постижу заиста сјајне резултате, а не да нам кључне вести буду насиље, допинг, намештене утакмице и слично“ рекао је Стефановић, који је председник поменутог Националног савета.

Он је истакао да има потпуно поверење да ће људи који су се укључили у рад овог Савета дати све од себе.

„Надам се да ће дати све од себе како би  већ за неколико месеци могли да кажемо да смо направили напредак, јер Република Србија хоће да гаји спорт у својим школама, у својим аматерским институцијама и у првокласним професионалним клубовима“ закључио је Стефановић.

Седници су присуствовали и заменик председника Савета министар одбране Александар Вулин и потпредседник министар спорта и омладине Вања Удовичић.

На седници су били присутни и представници Министарства правде, као и чланови Савета министар просвете Младен Шарчевић, представници Министарства здравља, Републичког јавног тужилаштва, спортских савеза, Удружења спортских новинара Србије, Олимпијског и Параолимпијског комитета и Антидопинг агенције.

Извор: Министарство унутрашњих послова