Стефановић и Гашић положили венац за страдале припаднике БИА

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и директор БИА Братислав Гашић положили су данас венце на меморијални зид посвећен страдалим припадницима БИА.

Иначе, првобитно је био најављен долазак председника Србије Александра Вучића на обележавање Дана БИА.

Како је пренео “Блиц” Вучић неће доћи на пријем Безбедносно-информативне агенције “уколико сви новинари не буду пуштени на овај догађај”.

То је “Блицу” речено у кабинету председника на питање зашто неколико новинара различитих редакција није добило одобрење да уђе на пријем.

Наиме, новинарка Весна Радојевић написала је на свом Твитер профилу да њу “обезбеђење није пустило на пријем јер не постоје безбедносни услови да уђе”.

Министарство унутрашњих дела Краљевине Србије формирало је Одељење за поверљиве полицијске послове 17. октобра 1899. године, што се обележава као Дан БИА.

 Стефановић: Србија може да одговори на сваку претњу по безбедност

Изасланик председника Републике Србије на прослави Дана БИА, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, истакао је данас да више нема сумње да Србија може да одговори на сваку претњу по безбедност државе и њених грађана.

Стефановић је, на свечаности у седишту БИА, указао да се изазови, као и свет мењају, тако да се мењају и врсте криминала, јер данас живимо у интернет ери.

Према његовим речима, криминалци улажу више новца у нове методе и технику, па му је, како је рекао, веома драго што директор БИА Братислав Гашић жели да улаже више у опремање и модернизацију Агенције.

“Желим да знате да увек у свом раду можете да се ослоните на своју браћу у МУП, заједно са Војском и Министарством одбране. Сарадња функционише добро и складно и приближавамо се моменту када се одговор на изазове даје у реалном времену, па без сумње можемо да кажемо да Србија може да одговори на сваку претњу”, рекао је он.

Стефановић је казао да су безбедносне службе спремне да штите земљу.

Указао је да се често не процењују правилно тежак посао људи у безбедносном сектору.

“Као неко ко систем посматра са чела МУП знам колико људи који раде овај посао морају да се одричу, трпе њихове породице, само да би сваки грађанин могао да се осећа слободно и безбедно”, подвукао је министар.

Истакао је да, када се прође ходником седишта БИА и погледају имена људи којих данас више нема, а били су део безбедносног система, који су положили највредније што имају – живот, да би ми били мирни и водили нормале животе, знамо колики дуг имамо и колико морамо више енергије да уложимо да будемо достојни тој њиховој жртви.

Извор: Танјуг

Почео са радом мониторинг центар у ПС Земун, којим је умрежен видео надзор свих 20 основних школa ове општине

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић обишао је данас Полицијску станицу Земун у којој је, на иницијативу општине Земун, почео са радом мониторинг центар у који је умрежен видео надзор уведен у свих 20 основних школa на територији ове београдске општине.

„Овај пројекат омогућиће превентивно деловање  полиције, али и брзо реаговање у случају нарушавања јавног реда и мира и чињења било ког кривичног или прекршајног дела. Полиција је показала да може добро да сарађује са локалном самоуправом и да не размишља само о репресивним мерама, већ и о мерама превенције. Хоћемо да отерамо сваког нарко-дилера из наших школа, хоћемо да покажемо да наша деца могу да буду безбедна“, рекао је министар Стефановић.

Стефановић се захвалио председнику и запосленима у општини Земун што су препознали овај модел сарадње, инвестирали средства и на тај начин помогли да деца и грађани Земуна буду безбеднији. Он се посебно захвалио и запосленима у Полицијској станици Земун на њиховој проактивности, добром раду и на томе што размишљају како да наша деца имају сигуран корак у свакој улици у Земуну.

„Хоћу да им се захвалим што размишљају о будућности и на свему што заједно чинимо да људи у Србији могу да имају више поверења у полицију“, закључио је Стефановић.

Председник општине Земун Дејан Матић истакао је да пројекат видео надзора кроз који је у мониторинг центар у Полицијској станици Земун повезано 20 основних школа има првенствено превентивни карактер.

„Желимо да покажемо нашој деци шта су неприхватљива понашања, али и да у сарадњи са нашом полицијском станицом, приближимо полицију деци, да деца немају страх од униформисаних лица. Хоћемо да их научимо да су они ту првенствено због њих, због њихове сигурности и безбедности“, рекао је Матић.

Извор: Министарство унутрашњих послова

Стефановић и Киф о унапређењу сарадње у борби против финансијског криминала

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас са амбасадором Велике Британије Денисом Кифом о унапређењу сарадње, посебно у борби против финансијског криминала.

На састанку је констатовано да је сарадња између Министарства унутрашњих послова и надлежних служби Велике Британије веома успешна.

На основу иницијативе Британске управе пореза и царине, Стефановић и Киф разговарали су о могућности потписивања Меморандума о разумевању у борби против кривичних дела на штету буџета, којим би се додатно унапредила сарадња из области финансијског криминала.

Министар Стефановић је нагласио да је за Министарство унутрашњих послова од посебног значаја размена искустава експерата двеју полиција из области борбе против тероризма.

Извор: Министарство унутрашњих послова

Стефановић: Нико из МУП-а није био код Шабића

Ниједан полицајац није био код Повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића, већ је била Комунална полиција, а будући да је Шабић рекао да је у питању полиција, очекујем да се извини, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

“Ред је да се извини, а све остало није у мојој надлежности. Моје је да штитим углед и лице сваког полицајца у овој земљи и полицајци ако иду некоме на врата, иду зато што имају налог, нема заштићених, нико није у овој земљи света крава, да не може да му се оде на врата са налогом. Ако нема налог, полицајац неће ићи, као што није ни био”, рекао је Стефановић, одговарајући на питања новинара.

Према његовим речима, ниједан припадник полиције није био код Шабића, те Стеановић очекује да се Шабић извини, јер је, према његовом мишљењу погрешио.

“По мојим информацијама, код њега је била Комунална полиција, али пре свега, нико није био из МУП-а. Наша полемика је о томе била и ја очекујем од господина Шабића извињење, зато што је рекао да је неко од полиције био на његовим вратима. Нико из полиције није био на његовим вратима”, рекао је Стефановић.

Повереник за информације од јавног знацаја Родољуб Шабиц објавио је јуче на твитеру да се на његовим вратима претходне вечери појавила полиција, због “лажне пријаве о дивљој градњи”.

Извор: Танјуг

Стефановић: У првих 100 дана рада Владе МУП и полиција наставили су снажну борбу против криминала и корупције

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас у Крушевцу да је у првих 100 дана рада Владе полиција разбила 11 организованих криминалних група, ухапсила више од 1.650 особа осумњичених за различита кривична дела и запленила више од тоне наркотика.

„У првих 100 дана рада Владе Министарство унутрашњих послова и полиција наставили су снажну борбу против криминала и корупције и постигли запажене резултате. Бележимо и значајан пад стопе криминалитета у свим полицијским управама“, рекао је Стефановић.

Стефановић који је обишао Полицијску управу Крушевац, истакао је да је она пример како озбиљним радом и борбом може доћи до смањења опште стопе криминалитета.

„Министарство унутрашњих послова и у наредном периоду остаће снажно посвећено борби против наркотрафикинга и учинићемо све да склонимо дрогу са улица и од наше деце“, истакао је Стефановић и додао да је полиција у претходних 100 дана запленила више од тоне наркотика.

Министар је нагласио да ће полиција наставити снажно да се бори да грађани буду и да се осећају безбедно у свакој општини у нашој земљи.

Подсетивши да је ове године набављен већи број моторних возила за потребе полицијских управа, Стефановић је рекао да ће Министарство и у наредном периоду наставити са опремањем полиције и најавио да ће до краја године бити набављене нове униформе за већи број полицијских службеника као и друга опрема која им је потребна у свакодневном раду.

Извор: Министарство унутрашњих послова